Dacă, să păşeşti într-un loc cu profesionişti dornici să-ţi împărtăşească din experienţa lor, este un vis de-al tau, atunci cu siguranţă o să-ţi placă la de CREF Sesimbra – Education Resources and Training Centre, Portugalia. Prin participarea mea (împreună cu alți patru colegi de la Asociaţia PROEURO-CONS din Slatina) la activitatea de formare “ICT as a Tool for Intercultural and Media Education” organizată de CREF Sesimbra în perioada 6 -12 octombrie 2014, am avut ocazia de a mă forma într-un mediu multicultural alături de profesori şi formatori din diferite state europene (România, Grecia şi Norvegia).
Stagiul a fost organizat cu atenţie, tinând cont de nevoile noastre, atât cele de formare, cât şi cele fizice şi psihice ale participanţilor. Orarul a fost foarte bine structurat. Orele desfăşurate au fost interactive, având astfel posibilitatea să învăţăm nu numai de la profesorii pe care i-am avut, ci şi de la colegii de curs. Au fost folosite toate tipurile de interacţiuni. Activităţile la care am participat au fost variate, bine alese şi organizate.
Obiectivele cursului, printre care: pregătirea cursanţilor în vederea interacţionării cu alte culturi; reflectarea diversităţii culturale utilizând diferite instrumente media; studierea asemănărilor şi diferenţelor în scopul dezvoltării identităţii culturale; dezvoltarea atitudinilor şi a gândirii critice; facilitarea unui larg acces către resursele educative din Europa prin intermediul colaborării cu colegii participanţi la curs; stimularea în vederea continuării formării profesionale, au prezentat un real interes pentru dezvoltarea mea ulterioară.
Pe parcursul săptămânii mi-am dezvoltat: abilitatea de a lucra într-o echipă multiculturală (lucrând împreună pentru realizarea unui proiect de evaluare finală); abilităţi de comunicare şi relaţionare în cadrul profesional și personal în limba engleză; abilitatea de a include cunoştinţe în activitatea ulterioară; abilitatea de a utiliza table interactive și alte resurse folosite pe parcursul acestei formări, respectul față de diversitatea culturală.
Activitățile și vizitele culturale organizate la instituțiile de învățământ, au fost completate de vizitarea Bibliotecii publice din Sesimbra unde fiecare cursant a oferit o carte scrisă de un autor cunoscut din țara de proveniență, vizitarea Lisabonei și a împrejurimilor dar și de organizarea unor seri în diferite restaurante cu specfic portughez, asigurând astfel crearea unei legături strânse între participanţi.
Sunt deosebit de mulţumită de activitatea de formare pe care am urmat-o, deoarece am achiziţionat informaţii utile şi noi care vor duce la creşterea şi dezvoltarea mea profesională, dar şi la îmbunătăţirea activităţilor cu grupurile ţintă cu care lucrez.
Apreciez calitatea conținutului cursului, dar şi prestația la un nivel înalt al formatorilor, în special profesor Vítor Pereira da Costa, profesor José Maldonado (CREF Sesimbra) şi profesor Sandra Fradaõ (Univeristatea din Lisabona) și recomand participarea la activităţi de formare continuă prin programul Erasmus+.
Melania VICĂ
Formator Asociaţia PROEURO-CONS