De multe ori, ne extragem experiențele din ceea ce oamenii au lăsat moștenire prin scris. Literatura e un izvor nesecat de extragere de exemple de bune practici sau de instrucțiuni folostoare pentru viața de zi cu zi.
Astfel de exemple ne vor fi prezentate azi de Victor Tița, în prezent director al Filialei Slatina a Facultății de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București. Cu o vastă experiență în științele afacerii, el îmbină armonios pregătirea sa filosofică cu cea din domeniul business, adăugate la experiența sa de șapte ani de director al Casei Corpului Didactic Olt, pregătind noi generații de lideri care vor sta la baza dezvoltării comunității.
Am recitit de curând două cărți importante într-o bibliografie care ar viza Leadershipul – dar nu numai – care deschid, pe de o parte, un apetit pentru aprofundare prin studii de caz sau, pe de altă parte, pentru cercetări care să aibă în vedere contextul local, apropiat nouă, al societății mereu surprinzătoare din România. Cele două cărți sunt: „Liderul poți fi tu” din seria Dale Carnagie și „Inteligența emoțională în Leadership” a lui Daniel Goleman în colaborare cu Annie McKee și Richard Boyatzis.
Așadar, scriu acest articol ca un îndemn să citiți aceste cărți, dacă nu ați facut-o deja, aducând aici și câteva repere care să trezească o curiozitate ce vă va duce la implicarea pentru înțelegerea aplicabilă a lor.
Golful nu e numai o mașină
În descrierea cărții lui Daniel Goleman am găsit o comparație foarte interesantă legată de modul de a acționa al liderului. Acesta este văzut ca un jucător de golf care intuiește ce crosă poate folosi pentru distanța la care trebuie să trimită mingea și nu stă prea mult pe gânduri în procesul de alegere a ei. Sigur, la baza acestei alegeri care din exterior pare foarte ușoară stă un întreg mecanism ce se bazează pe inteligența emoțională a cărei activare, accesare, conștientizare duce la dezvoltarea competențelor de conducere aflate în stadii diferite, uneori latente, în noi.
Amintesc de faptul că Dale Carnagie susținea ideea unui lider care nu se naște, ci se face și cartea sa aduce argumente solide în acest sens, la care subscriu. La fel se întâmplă și cu jucătorul de golf care pe baza competențelor, abilităților, agilității dobândite poate fi regăsit într-un automatism al alegerii bazate pe experiență și exercițiu care fac ca lucrurile să pară simple. În realitate nu sunt, ele bazându-se pe foarte multă muncă sedimentată în experiență, încercări eșuate, timp îndelungat de antrenament și practică.
Competențele de conducere, așa cum identifică Daniel Goleman în cartea sa, care se dezvoltă conștientizând importanța inteligenței emoționale în leadership, sunt autocunoașterea, stăpânirea de sine, conștiința socială și gestionarea relațiilor. La rândul său, prima se ramifică în autocunoaștere emoțională, autoevaluare corectă și încrederea în sine. Stăpânirea de sine are cele mai multe atribute: autocontrolul, transparența, adaptabilitatea, ambiția, inițiativa, optimismul. Toate competențele sunt la fel de importante, și la o scurtă trecere în revistă remarcăm faptul că, așa cum se întâmplă într-o analiză de tip SWOT, autocunoașterea și stăpânirea de sine au un puternic caracter de gestionare a mediului interior, așa cum ne referim la punctele tari și slabe ce ne caracterizează, în timp ce conștiința socială și gestionarea relațiilor țin în mare parte de raportarea la mediul exterior la fel cum îi aparțin oportunitățile și amenințările. Conștiința socială se caracterizează prin empatie, conștiință organizațională, solicitudine. Gestionarea relațiilor cere inspirație, influență, formarea altora, facilitarea schimbărilor, gestionarea conflictelor, spiritul de echipă și colaborarea.
Și tu poți fi lider
Abordarea lideratului din seria Dale Carnagie pusă sub titlul „Liderul poți fi tu!” are în centrul său puterea de a influența oamenii, de a relaționa cu ei, și amintește de cartea – bazată chiar pe notițele, experiențele și reflecțiile sale – care i-a adus celebritatea autorului american: „Secretele succesului. Cum să vă faceți prieteni și să deveniți influent”, scrisă în 1936 și apărută în România în 1998. Alte două carți ale lui Carnagie, „Lasă grijile, începe să trăiești!” și „Cum să vorbim în public”, apărute la noi în țară abia în 2000, constituie șablonul de inspirație pentru Stuart Levine și Michael Crom, autorii cărții ce are în vedere pașii de devenire a liderului. Capitalul relațional, puterea de influență, comunicarea eficientă și principiul faptelor care sunt mai importante decât vorbele se exemplifică prin studii de caz, se demonstrează, analizează, pun în grilă teoretizantă în așa fel încât să le adaptăm propriilor experiențe, fiind prezentate ca repere de top ale unui leadership performant.
Sunt două cărți ce lasă loc creativității, activează gândirea critică, te implică în cercetarea evenimentelor de zi cu zi etc. și, odată citite, printre multe altele, susțin transformarea experiențelor de liderat – care așezate într-o altă grilă ar fi rămas fade – în povești cu tâlc utile celor care ne urmează, în contextul unei societăți românești cu specificitățile și sensibilitățile sale.