Meniu Închide

Erasmus+ aduce numeroase oportunităţi

 Catalina DanERASMUS+ este noul program al Uniunii Europene pentru educație, formare, tineret și sport pentru perioada 2014 – 2020.

Cu un buget total de 14,7 miliarde de euro pe o perioadă de șapte ani (2014 – 2020), Erasmus+ își propune să contribuie la dezvoltarea competențelor și angajabilității și capacității de inserție profesională prin oferirea unor oportunități de educație, formare și activități de tineret sau sport. Acest buget este cu 40% mai mare decât actualul nivel al cheltuielilor și reflectă importanța pe care UE o acordă acestor domenii și angajamentul de a investi în ele.

Erasmus+ aduce numeroase oportunităţi de învăţare pentru tineri şi adulţi, în toate sectoarele educaţiei: învăţământ preuniversitar, educaţia adulţilor, învăţământ universitar, formare profesională şi tineret.

Asociația PROEURO-CONS din Slatina, jud. Olt,  a primit în anul școlar 2014 – 2015 finanțare prin programul Erasmus+, acțiunea KA1 Mobilități individuale. Proiectul cu titlul La un click distanţă de educaţia interculturală în era digitala cu numărul de referință 2014-1-RO01-KA104-001141 a trecut cu succes de evaluare, un număr de cinci formatori din cadrul Asociației perfecționându-se la un curs de formare desfășurat în Costa de Caparica, Lisabona – Portugalia.

Cursul “ICT as a Tool for Intercultural and Media Education”, care a fost organizat de CREF Sesimbra Educational Resources and Training Centre, la Sesimbra, în Portugalia, a permis învăţarea rapidă a alfabetizării digitale astfel încât participanţii să devină  încrezători şi suficient de pregătiţi, demonstrând cele mai bune practici în predare şi învăţare, folosind instrumente TIC. Cei implicaţi au beneficiat de o participare activă la serie de ateliere de lucru, sesiuni de lucru în grup, pe o gamă de programe adecvate pentru utilizarea programelor Prezi, Weebly, Wordle, Scratch, Schoology, Audacy etc.

În perioada 06-11 octombrie 2014 un număr de cinci formatori au efectuat acest stagiu de formare, urmând ca în perioada 29 martie – 05 aprilie 2015 aceștia să participe la a doua  mobilitate internațională, in Dublin – Irlanda.

În urma parcurgerii acestui stagiu de formare, cei cinci formatori au dobândit noi cunoştinţe, abilităţi şi deprinderi ce vor duce la îmbunătăţirea actului profesional, la acumularea unei experienţe valoroase, constituind o sursă de motivaţie şi un mijloc de dezvoltare profesională și personală continuă. De asemenea, formatorii au beneficiat de dialog, interacţiune şi formare multiculturală ce vor fi consolidate în procesul de predare – învăţare – evaluare prin noi abordări şi strategii inovatoare ale actului educaţional.

Cei cinci formatori au avut posibilitatea de a întâlni colegi din alte ţări şi de a împărtăşi experienţa didactică cu aceştia, ceea ce va sprijini evoluţia profesională şi va crea un grup dinamic prin schimbul de bune practici ce îi va ajuta să se adapteze noilor abordări în domeniul educaţiei şi culturii. Grupul a fost format dintr-un număr de 9 persoane din România, Norvegia si Grecia: România – 5, Grecia – 2, Norvegia – 2.

Activitățile cursului au fost dinamice, interactive implicând munca în echipă ceea ce a condus la un real dialog, schimb de experiență și însușirea unor exemple de bună practică.

Colaborarea între participanții la acest curs, precum și cu organizatorii cursului continuă și în prezent prin e-mail si contul individual de facebook al participanților.

Avantajele acestor stagii de formare prin Programul Erasmus+ sunt multiple. Ele îți oferă, în primul rând, un sprijin moral prin coordonatorii programului care te vor aștepta dincolo de granițe spre deosebire de alte astfel de oportunități, unde îți va fi mai greu dacă nu cunoști pe cineva. Mobilitatea Erasmus te ajută să ai încredere în tine, în oamenii din țara de origine și în cei din țara gazdă. La finalul stagiului, când te întorci în țară, ești încurajat să aplici experiența acumulată, contribuind la dezvoltarea institutiei din care faci parte dar și a țării tale de origine. Prin urmare, mobilitatea Erasmus nu este doar pentru cei care nu-și permit studiul în altă țară din diverse motive, ci pentru cei care doresc să se întoarcă în țară și să pună în aplicare cunoștințele dobândite.

            Detalii despre cum puteti accesa finantare prin Programul Erasmus+ găsiți accesând următoarele site-uri:

 

Cătălina DAN

Director Executiv – ProEuro-Cons

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy