Meniu Închide

Diseminare stagiu de formare

 

„ICT as a Tool for Intercultural and Media Education”

 

In saptamana 06 – 11 octombrie 2014, in calitate de beneficiara a unei subventii obtinute prin programul Erasmus +, prin intermediul  Agentiei Nationale pentru Programe Comunitare in Domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, Asociatia Proeuro-Cons a participat la activitatea de formare „ICT as a Tool for Intercultural and Media Education”, mobilitate care face parte din proiectul de mobilitate in domeniul educatiei adultilor „La un click distanta de educatia interculturala in era digitala”.

Activitatea s-a desfasurat la Sesimbra, in Portugalia, iar organizatorul a fost Vítor Costa, director al CREF – Education, Resources and Training Centre, Av. D. Manuel Martins, 8  –  2970-585 Sesimbra, Portugalia (www.cref.pt).

Asociatia Proeuro-Cons a fost reprezentata de 5 dintre formatorii acesteia. De asemenea, la activitatea de formare au fost prezenti participanti din alte state europene, din Norvegia (2) si din Grecia (2). La inceputul activitatii, fiecare dintre noi a prezentat informatii despre regiunea din care provenim: prezentari multimedia, fotografii, brosuri si clipuri video.

Obiectivul principal al cursului a fost insusirea de cunostinte legate de tehnicile actuale TIC care permit includerea mediei digitale in educatia interculturala : fotografia si filmul ca instrumente în predare si invatare (Photo Editor si Windows Movie Maker),  utilizarea Prezi si a  Ipad-urilor, tabletelor si a telefoanelor mobile in scop didactic, prezentarea platformei Moodle si utilizarea tablelor interactive in sala de clasă, „The Cloud” (Dropbox, Google Drive, carte digitala etc) precum si folosirea unui stilou virtual.

Activitatea de formare a fost organizata in sala de conferinte a hotelului in care am fost cazati si s-a folosit permanent ICT atat pentru prezentarea continuturilor, cat si pentru realizarea sarcinilor individuale si de grup. In fiecare zi am lucrat atat in plen, cat si in grupuri de 2 sau 3 persoane.

Prin participarea timp de o saptamana la o astfel de activitate la nivel european, am avut sansa stabilirii unor relatii profesionale cu colegi din alte tari si ne-am propus sa realizam alte proiecte europene. Lucrul in echipa (2 – 3 persoane) a facilitat comunicarea si colaborarea atat in cadrul echipei, cat si cu celelalte echipe, impartirea eficienta a resurselor materiale disponibile si a experientelor personale, iar rezultatele obtinute au fost remarcabile.

Programul a inclus vizita orasului Lisabona pentru a oferi idei si sugestii privind temele alese pentru proiectul final  pe care urma sa il realizam pe parcursul saptamanii. De asemenea, am vizitat cateva dintre localitatile de la malul Oceanului Atlantic: Caparica, Sesimbra, Sintra, Roca Cape, Cascais etc., beneficiind de un program cultural deosebit (vizita ghidata la Biblioteca Municipal de Sesimbra, Castelo de Sao Jorge, Torre de Belem, Oceanário de Lisboa, biserici medievale s.a.).

Dupa prezentarea proiectelor realizate de catre fiecare grup pe parcursul saptamanii, a urmat evaluarea, completarea unui chestionar şi acordarea certificatelor.