Meniu Închide

Experienţă interculturală

proeuro_cons_Iulia_Pandelica

           Există vreun mod mai eficient de a cunoaşte cultura unui popor decât printr-un contact direct cu acea cultură? Unii ar putea răspunde afirmativ, însă eu consider ca acesta este cel mai eficient şi cel mai plăcut în acelaşi timp. Prin participarea mea la activitatea de formare “ICT as a Tool for Intercultural and Media Education” organizată de CREF Sesimbra – Education Resources and Training Centre, am avut oportunitatea de a mă forma, de a lucra şi de a-mi împărtăşi dar şi de a-mi îmbogăţi experienţa într-un mediu multicultural datorită coordonatorului acestui centru, Vitor Costa, care a format o echipă cu adevărat interculturală, la acest program participând profesori şi formatori din diferite state europene participante la programul Erasmus+.

Din punct de vedere profesional, obiectivele care m-au interesat în mod deosebit şi care au devenit obiectivele mele sunt : pregătirea cursanţilor în vederea interacţionării cu alte culturi; reflectarea diversităţii culturale utilizând diferite instrumente media; explorarea similitudinilor şi diferenţelor în vederea dezvoltării identităţii culturale şi dezvoltarea cu ajutorul mediei digitale a atitudinilor, valorilor, gândirii critice, creşterea conştiinţei cursanţilor mai degrabă decât simpla achiziţie a cunoştinţelor.

Mi se pare important să subliniez abilităţile dezvoltate prin participarea la formarea sus-menţionată (atât în cazul meu, cât şi al celorlalţi patru colegi de la Asociaţia PROEURO-CONS din Slatina care au participat la aceeaşi activitate): abilităţi de comunicare şi relaţionare; abilitatea de a lucra în echipă; respect față de diversitatea culturală; abilitatea de a furniza feedback asupra activităţii şi de a include cunoştinţe în formarea pe care o furnizăm; abilitatea de a crea un blog, de a utiliza platforma Moodle, de a utiliza Interactive Board şi diverse programe puse la dispoziţie de către organizatori.

Evaluarea finală a constat în prezentarea unei lucrări digitale (folosind cel puţin două dintre instrumentele media prezentate în timpul cursului) despre educaţia interculturală. Formatorii ne-au repartizat în echipe multiculturale, fapt care ne-a adus numai beneficii (profesionale, lingvistice şi culturale). Organizarea unor vizite la instituţii de învăţământ, a unor vizite culturale şi a unor seri în diferite restaurante cu specfic portughez, cu muzică tradiţională Fado sau cu specific brazilian a asigurat crearea unei legături foarte strânse între participanţi şi ne-a dat ocazia să cunoaştem aspecte prin contact direct cu comunitatea.

Vreau sa spun cu mândrie ca, în urma participării noastre la cursul “ICT as a Tool for Intercultural and Media Education” şi a vizitei organizate de CREF Sesimbra Educational Resources and Training Centre, la Biblioteca publică Sesimbra, în această bibliotecă se regăsesc câteva opere ale unor scriitori români pe care noi, formatorii de la Asociația PROEURO-CONS din Slatina, le-am donat cu ocazia acestei vizite.

Recomand cu căldură participarea la astfel de activităţi de formare continuă, care pot deveni uşi deschise către o dezvoltare profesională şi personală armonioasă.

 

Iuliana-Florina PANDELICĂ

Formator Asociaţia PROEURO-CONS

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy