În marele mecanism al mersului lumii, presat între optimizare și aliniere la standarde, roțile învârtindu-se la foc continuu nu zdrobesc în fălci doar ulei rânced de motor fumegând ușor. Rotițele care fac sistemul să funcționeze și care pun baza mergerii mai departe sunt oțel dur aliat cu sulfură de suflet. Deci, concomitent cu responsabilitatea oficială de adulți bine crescuți, în care plisăm diverse competențe, nelimitate probleme, nenumărate decizii și variabile soluții, punem laolaltă cu grijă responsabilitatea de a trăi într-o comunitate în care acțiunile noastre au potențialul de a influența părți de drum ale celor de lângă noi. Suntem oameni și, în consecință, impredictibil de emoționali. Contează la final unde duce această incertitudine născută din combinații explozive de liniște a organizării și haos al emoțiilor.
Poate că cea mai importantă variabilă din ecuația mersului lumii e esența umană. Omul e, în același timp, motor pentru mergerea înainte și combustibil care hrănește uriașul sistem pus în funcțiune de acest motor. Fără motivația și factorul de impredictibilitate al firii umane, sistemul ar fi o bandă infinit continuă, nedefinită în amintirile trecute și scopurile viitoare, cu eficiență pozitiv maximă și optimizare ajunsă la saturație. Altfel, sistemul cibernetic al lumii e atins de imperfecțiunea unei plimbări în ploaie, a unei porții sănătoase de râs de copil, a unei felii nevinovate de prăjitură, a unei lacrimi picurate fierbinte în colțul iubirii și al unui bastonaș scâlciat la începutul caietului educației.
Așa e firesc să fie omul, jumătate de carne cu consistență dură de metal, lucid organizat, matematic calculat, probabilistic determinat, și jumătate foc nestins de origine divină, curios și neastâmpărat, mustind iubire, veșnic supus nemuririi și continuu legat de ceilalți. Jumătățile sunt atrase una de alta prin simpla, dar eficienta și necesara învățare continuă, formală sau de zi cu zi, dorită sau involuntară, pe băncile școlii sau sub cerul înstelat. Învățarea e liantul care combină rigurozitatea logicii cu puterea crezului, scorțozitatea metodologică cu naivitatea curiozității și optimalitatea planificării cu emoția neprevăzutului. Rezultă din reacțiile de mai sus experiență brută și un mol de energie necesară pentru următoarele reacții.
Networking
Am întâlnit și vom întâlni, cu mijlocirea scopurilor educaționale, oameni diverși și tot atâtea izvoare de cunoștință, experiență și bune practici. Transferul de ontologii care au amprente de energie distinctive e întotdeauna asemănător unui soi de comerț mental, cu avantaje de ambele părți. Interacțiunea cu acești oameni care au trecut și ei prin chinuitoare furci psihologice, emoționale și birocratice până să ajungă la starea de azi e una foarte valoroasă.
Am întâlnit și în cadrul acestui proiect oameni de calitate. În timpul cursurilor, am absorbit cu multă receptivitate modele de bune practici din partea lor și am deschis și noi sertarele experiențelor noastre, ca-ntr-un schimb nemijlocit de posesiuni materiale. Am cunoscut oameni noi pe tărâmul morilor lui Cervantes, pe țărmul neliniștit al coastei portugheze și în caldeirele primitoare ale tinerelor insule Canare. Am observat cu atenție metode noi de formare, ne-am încărcat cu informații pline de interes și extrem de practice, am dezbătut socratic și aplicat neajunsuri ale societății de azi și am realizat cât de important e un lucru bine făcut.
În seri liniștite de vară, am revăzut prieteni vechi, întineriți de noi experiențe și bucuroși de noi oportunități de învățare. Am traversat căi neumblate, bulevarde pietruite, piațete fremătând și cărări de munte urcând singuratice spre culmi. Ne-am culturalizat în muzee forfotând de oameni și locuri încercănate de istorie.
Așa ne formăm cu toții. Așa creștem o echipă care, peste arc de timp, cu fiecare zi care trece, pune puțin câte puțin temelie unei comunități de calitate.
Bernabeu
Toate astea nu ar fi fost posibile fără forjarea continuă a unei echipe care a gândit, pus pe hârtie și mai apoi implementat și diseminat un proiect care să poată aducă valoare comunității organizaționale, locale, regionale, naționale, europene și internaționale. Alternând creiere care să genereze idei și brațe care să pună în practică impactul acestor idei, echipa Proeuro-Cons a reușit să pună început bun unei inițiative care va urma să aibă un impact la nivelul întregii comunități.
Mulțumim echipei Asociației Proeuro-Cons și tuturor celor care au contribuit la acest proiect!