În cadrul Asociației Proeuro-Cons se află în desfășurare proiectul Erasmus+ „Educație antreprenorială și dimensiune internațională pentru incluziune socio-economică”, cu numărul de referință 2017-1-RO01-KA104-036611. În acest moment, au fost îndeplinite toate cele trei acțiuni de mobilitate prevăzute în cadrul proiectului, în concordanță cu programul stabilit odată cu începerea derulării proiectului. Astfel, proiectul se află în faza de implementare.
Una dintre acțiunile de formare din cadrul proiectului a constat într-o activitate de tipul job shadowing pentru un formator al APC în cadrul organizației europene CREF Education Portugalia, pentru programul de formare „Leadership and In-service Teacher’s Training: An European Innovative”. Participarea proactivă la activitățile de organizare a cursului din perspectiva de job shadowing i-a permis formatorului să dobândească cunoștințe și competențe de organizare a cursurilor la nivel european și de participare efectivă la formare ca trainer în fața unui grup internațional.
O altă activitate de formare s-a desfășurat între 07.05.2018–13.05.2018. Trei angajați APC au participat la cursul „Teaching Entrepreneurial Education”, în Grand Canaria, Spania, furnizat de Asociația Socio Europe. Cursul a permis dezvoltarea competențelor în promovarea, susținerea antreprenoriatului și familiarizarea cu instrumente și măsuri pentru a pune ideile antreprenoriale într-un plan de acțiuni concrete în vederea implementării lor.
În cadrul cele de-a treia acțiuni, cursul a propus activități pentru înțelegerea și folosirea noțiunii de dimensiune internațională în cadrul formării. Conform calendarului proiectului, doi angajați APC au participat la cursul „21st Century Teaching Skills–The International Dimension” în perioada 23.07.2018-28.07.2018 în cadrul organizației Cervantes Training din Spania.
Aceștia suntem noi
Președintele APC, Cătălina Dan, a subliniat importanța acestui proiect și influența sa asupra societății, prin punerea accentului pe efectele desfășurării acestor activități: „Impactul asupra organizației, la nivel local și național, se referă la creșterea reprezentativității APC prin furnizarea de patru noi cursuri (400 cursanți estimați) pe piața locală și națională a formării adulților. Totodată, organizații locale și regionale cu aceeași activitate vor fi notificate de importanța aplicării pentru finanțare prin Erasmus+. La nivel internațional, impactul așteptat este să realizăm în 2018 un parteneriat strategic și în 2019 internaționalizarea ofertei, prin promovarea pentru piața formării europene a două cursuri, având ca reper componența antreprenorială”.
Într-o rețea globală a agenților de formare în continuă creștere, fie de complexitate, fie de calitate, Asociația Proeuro-Cons este un ofertant redutabil de formare la nivel național, coordonându-și acțiunile cu alți agenți de formare pe plan național și internațional. Observând proactiv deschiderea către noutate a oamenilor, APC consideră că există un spirit latent de antreprenor în fiecare persoană. Principalul scop al Asociației este acela de a aduce cât mai aproape potențialii beneficiari de formare, prin intermediul ofertei sale de cursuri, ca formă importantă de incluziune socio-economică.
Pe termen lung, dimensiunea antreprenorială din cursuri va deveni foarte atractivă, mai ales pentru adulții tineri, care își doresc să fie proprii angajați (self-employed), cursurile vor avea și formabili din alte țări ale Europei, aducând în cadrul programului de formare posiblitatea interacțiunii lor cu formabili români, în așa fel încât modele antreprenoriale din contexte socio-culturale și economice diferite să fie prezentate în grupuri de lucru multicultural.
Urmând naturii acestui scop, Asociația Proeuro-Cons a conturat proiectul „Educație antreprenorială și dimensiune internațională pentru incluziune socio-economică” și a primit în anul școlar 2017-2018 finanțare prin programul Erasmus+ pentru acest proiect.
Asociația Proeuro-Cons este o organizație non-profit, cu sediul în Slatina, care are numeroase parteneriate cu instituții locale și internaționale. Principalul scop al Asociației este acela de a aduce cât mai aproape potențialii beneficiari de posibilitatea de formare continuă, prin intermediul ofertei sale de cursuri actualizată și accesibilă. Formarea continuă este un deziderat primar al organizației noastre, acest lucru fiind dovedit și de cuvintele care au stat la baza constituirii acestei comunitati, prezente în elementele grafice de identificare a organizației: „prin educație, totul este posibil”.
În loc de explicație
Să împărtășim lucrurile bune e întotdeauna necesar. Iar inițiatorii programului Erasmus+ au aplicat acest lucru, prin încadrarea simplului pas al diseminării în cadrul unui proiect.
Despre aceste lucruri vom vorbi în acest număr. Rândurile care urmează își propun să surprindă câteva instanțe ale pregătirii, formării și implementării proiectului descris mai sus. Mai departe de descrierea manifestărilor exterioare, încercăm să transmitem gânduri și stări care ne-au însoțit pe firul derulării proiectului.
Lectură plăcută și spor la idei!