Meniu Închide

Teach students the power of questions

Salut, Jeffery,
Ne am cunoscut in cadrul unor organizații ale oamenilor cu IQ care se situează între cei mai inteligenți 2% – 5% din populație. Amintesc aici The League of Geniuses și Romanian High IQ Society. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre dvs., astfel încât cititorii noștri să aibă o imagine clară despre dvs. Vă puteți descrie în câteva cuvinte?

Numele meu este Jeffery Alan Ford și sunt Geniul Anului World Genius Directory 2016 în America, Membru Mensa, autor citit de milioane de oameni, creator de conținut video YouTube și TEDx speaker.

Inteligența dvs. ieșită din comun v-a ajutat sau v-a afectat în anii de școală?

Mintea mea rapidă și nivelul ridicat de inteligență au fost o binecuvântare și un blestem de-a lungul vieții. Am disprețuit în mod absolut școala publică, în parte pentru că lecțiile decurgeau atât de încet. Mintea mea hoinărea, iar materialul era predat în cea mai mare parte de către profesori dezinteresați studenților dezinteresați și de multe ori se simțea ca o pierdere de timp crudă și înjositoare.

Am învățat în timpul facultății că, atunci când aveam voie să urmez cursuri unde pot învăța în ritmul meu natural, puteam finaliza semestre întregi în doar câteva săptămâni. E vorba de un ritm care îmi permitea să fiu concentrat, să fiu interesat și să ating cele mai înalte niveluri. Natura lentă a educației preuniversitare a fost o risipă chinuitoare a tinereții, a potențialului și a energiei mele intelectuale. Am disprețuit în mod absolut aproape toate aspectele școlii generale.

Cum se ocupă sistemul educațional american de tinerii supradotați, de potențialul lor, de nevoile lor specifice și de problemele cu care se confruntă?
În Statele Unite ale Americii, școlile individuale diferă mult în ceea ce privește disponibilitatea cursurilor avansate și calitatea instruirii. Unele școli oferă cursuri AP (Advanced Placement – locuri pentru elevi supradotați), matematică avansată, știință și instruire în arte; în timp ce alte școli oferă minimul necesar.

Mulți părinți cu copii supradotați aleg pentru ei educația la domiciliu (homeschooling), pentru a profita de libertatea de a învăța într-un ritm mai detaliat și exponențial mai rapid, folosind în același timp resurse pe computer și texte alese de consilierii de familie și de educație. Studenții supradotați (și alți studenți) participă, de asemenea, la o varietate de tabere în timpul verii, unde studenții supradotați pot afla mai multe despre subiectele și interesele de care le pasă cel mai mult.

Tristul adevăr este că mulți elevi supradotați nu sunt niciodată recunoscuți ca fiind supradotați, deoarece școlile se concentrează atât de mult pe note și nu atât pe realitățile cu adevărat importante ale potențialului pe care îl posedă copiii. Mulți dintre copiii supradotați nu vor apărea întotdeauna în clasă ca fiind cei mai buni elevi.

O mare parte din activitatea de curs necesară succesului în școlile noastre se bazează mult mai mult pe memorarea și reproducerea faptelor, mai degrabă decât pe asimilarea lor și aplicarea atentă a ceea ce au învățat elevii.

Cum putem depăși aspectele negative ale fenomenului de bullying al copiilor cu IQ ridicat?

Toți profesorii ar trebui să aibă o pregătire obligatorie pentru a rezolva în mod eficient situațiile de bullying pentru toți elevii. În timp ce, din cauza naturii umane, nu vom vedea niciodată sfârșitul fenomenului de bullying, trebuie ca, prin intermediul nostru, profesorii să conștientizeze că nu fac doar un favor elevilor prin acțiunea de a opri bullying-ul în sălile de clasă și pe holurile școlii – ei doar își fac treaba.

Profesorii ar trebui, de asemenea, să fie instruiți în modul de a ajuta la consilierea atât a studenților care sunt agresori, cât și a studenților care sunt victime. A fi victimă a bullying-ului este umilitor și îi poate face pe studenți să se simtă neputincioși. Studenții intimidați trebuie să fie conștienți de faptul că există profesori și administratori care vor interveni pentru ei pentru a ajuta la asigurarea unui mediu sigur pentru toți studenții.

Care sunt realizările dvs. în sprijinirea persoanelor și comunităților cu IQ ridicat?

Canalul meu de YouTube conține videoclipuri pe teme precum crearea unei educații cu adevărat geniale pentru studenții cu un nivel extrem de inteligent, creșterea inteligenței, disonanța cognitivă, efectul Dunning-Kruger, sindromul impostorului, de ce ne alăturăm societăților cu IQ ridicate … și multe altele.

De asemenea, am fost invitat la emisiuni de radio și podcast-uri care discută aceste subiecte și am publicat numeroase articole publicate pe teme legate de un stil de viață inteligent și de interesul uman.

Discursurile mele și discuțiile TED m-au adus și mai aproape de studenți și de adulți, pentru că vorbesc adesea despre sindromul Asperger. Mulți membri ai grupurilor High IQ de care aparțin s-au simțit suficient de confortabil să-mi spună în privat că au și ei Sindromul Asperger.

Câtă importanță ați acorda comunităților IQ ridicate?

Comunitățile IQ ridicate pot avea un scop incredibil de important în viața celor cu IQ ridicat care vor să devină membri. Traiul poate fi destul de însingurat pentru cei a căror inteligență este la un nivel mai înalt atunci când în comunitatea locală, la școală sau la locul de muncă nu se recunoaște valoarea lor.

Comunitățile High-IQ oferă un loc pentru membrii săi să se asocieze cu alte minți puternice, care apoi pot ajuta adesea să-și ascută reciproc mintea și să ofere un mediu intelectual care să îi ajute pe membri să se simtă mai puțin singuri.

Dacă te alături unei comunități IQ ridicate și pur și simplu nu funcționează bine pentru tine.… trebuie doar să devii membru al unei alte societăți, sau a două, sau a trei societăți diferite. Nu toate societățile de înaltă calitate intelectuală sunt aceleași, deci găsește-o pe cea care ți se potrivește!

Are mass-media puterea de a aduce în atenție situația tinerilor supradotați?

Da, mass-media ar putea face mult mai mult pentru a ajuta la atragerea atenției asupra situației copiilor și a adulților supradotați. Televiziunea, filmele și cărțile înfățișează adesea persoane înzestrate ca fiind tocilari ratați care nu vor fi în stare să aibă niciodată o întâlnire. Aceste imagini sunt dureroase, mai ales atunci când sunt cuplate cu imaginea „băieților răi” care sunt atât de populari.

Serialul de televiziune Big Bang Theory și filme legendare, cum ar fi Good Will Hunting și A Dangerous Mind, au ajutat să umanizeze persoane strălucitoare și să ne pună în cultura populară într-o lumină mai pozitivă.

Personal am folosit emisiuni de radio, podcast-uri, YouTube și mass-media pentru a atrage atenția asupra multor modalități prin care am putea ajuta la mediatizarea atât a copiilor, cât și a adulților supradotați. Trebuie să continuăm să contribuim la povești de excelență și la provocările cu care ne confruntăm în mass-media pentru a ne menține relevanți în cultura populară.

În viziunea dvs., cum îi putem sprijini pe copiii cu inteligență extraordinară?

Trebuie să le permitem celor mai buni și mai strălucitori studenți să avanseze în ritmul propriu de viteză, fără a fi nevoiți să fie reținuți de cei mai lenți elevi din clasă. Învățarea pe calculator (matematică, limba maternă etc.) poate ajuta copiii să progreseze rapid.

De asemenea, este important să nu îi așteptăm pe copii să facă treaba profesorilor, făcându-i pe aceștia un fel de îndrumători neplătiți pentru elevii refractari, cu prețul propriei lor dezvoltări.

Trebuie să subliniem importanța artelor și a creativității și să le permitem numeroase oportunități de a-și urmări propriile interese speciale, atât timp cât sunt adecvate pentru acel copil special.

De asemenea, trebuie să recunoaștem că cei mai buni studenți nu sunt întotdeauna cei mai inteligenți. Testarea inteligenței poate să parcurgă o perioadă lungă până la a putea ajuta la identificarea studenților extrem de inteligenți din clasă, care ar putea fi, altfel, trecuți cu vederea și să li se minimizeze performanțele.

Trebuie să îi punem pe cei mai inteligenți studenți să lucreze doar ei împreună la o mulțime de sarcini pentru a se simți parte a „echipei” alături de colegii lor. Este ușor să te simți ca un „ciudat” dacă de obicei ești cea mai inteligentă persoană din cameră – lucrul cu colegii tăi poate fi destul de revelator și educativ!

Să îi învățăm pe elevi puterea întrebărilor. Dialogurile lui Platon este o carte excelentă pe care am citit-o în mod deliberat din nou și din nou în timpul liceului. Poate ajuta la predarea filosofiei, istoriei și puterii întrebărilor la un nivel foarte profund.

Poate cineva cu inteligență medie să devină excelent prin alte mijloace decât genetic?

Da! Există oameni de mare succes, cu diverse niveluri de inteligență, care pot funcționa de la normalul scăzut la cel al geniului și, de asemenea, oameni de succes cu dizabilități fizice profunde (precum regretatul Stephen Hawking.)

Oamenii pot deveni de succes muncind din greu, creând, gândind diferit, fiind buni și dezvoltând relații puternice cu cei cu care intră în contact (care pot avea succes în afaceri și vânzări).

Există un loc în această lume pentru punctele forte ale fiecăruia și nimeni nu trebuie să se simtă niciodată exclus să trăiască o viață de măreție pur și simplu din cauza lipsei de forțe fizice sau intelectuale care le-au fost acordate la naștere.

Cum putem noi, ca adulți, să interacționăm cel mai responsabil cu copiii extrem de inteligenți în timpul procesului de învățare?

Este absolut imperativ să nu încercăm niciodată să reducem la tăcere un copil cu IQ ridicat sau cu orice alt copil decât dacă interacționăm cu un copil cu dizabilități de dezvoltare mentală. O astfel de abordare față de un copil este un act inutil și plictisitor, adesea cauzat involuntar de mulți adulți bine intenționați.

De asemenea, este important să nu ne așteptăm la perfecțiune în nicio sarcină sau să credem că elevul extrem de inteligent ar trebui să fie în egală măsură talentat în fiecare domeniu. Toată lumea are atuurile și punctele sale slabe, precum și succese și eșecuri. Studenților supradotați trebuie să li se permită să aibă eșecuri, pentru a nu avea un sentiment de nesiguranță în timp ce au în mod constant idei potențiale de modificare a lumii și soluții creative.

Este adevărat că schimbarea trebuie să vină mai întâi de la noi înșine înainte de a putea schimba percepția altora?

Trebuie să rămânem întotdeauna conștienți că nu putem controla pe deplin percepțiile altor oameni despre noi, pentru că mulți oameni au construit prejudecăți pe care le-au purtat ani întregi pe care poate nu le vor putea depăși niciodată. Acestea fiind spuse, ne putem schimba adesea comportamentul, vocabularul și abordarea pe care o adoptăm cu ceilalți pentru ca ei să înțeleagă cât mai bine mesajele pe care încercăm să le transmitem.

Cu toții suntem ființe umane cu defecte și cu toții avem nevoie și merităm compasiune uneori. Am descoperit că dezvoltarea inimii mele, precum și a minții mele, m-au făcut un mai bun factor de luare a deciziilor și o ființă umană mai bună, pentru că nu poți da nimănui altceva ceea ce nu te deții mai întâi tu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy