Meniu Închide

„Niciodată nu este târziu să înveți”

Prima linie de cod e un hotar greu de trecut pentru un neinițiat în tainele științelor informatice. Ca să poți să o scrii, e nevoie să curgă multă pastă de pix pe caiete și multe linii de teorie informatică prin pâlnia minții. Și, în general, inițierea în tainele programării nu e ușoară. E de preferat să ai lângă tine un îndrumător, și încă unul bun. Pentru că începuturile sunt entuziasmante și trebuie să fie cineva care să te tempereze și să-ți ofere o sugestie pentru viitoarea ta dezvoltare ca specialist în științele informaticii.

Nu trebuie să fii în Silicon Valley ca să fii motivat să înveți informatica și să ai un start numai bun în domeniu. E de ajuns să fii în Slatina și să fi trecut puțin pe la Greceanu. Sau student pe meleaguri piteștene. Pentru că aici poți găsi nu atât un profesor, cât un mentor care deslușește cu mult meșteșug tainele informaticii pentru cei dornici să parcurgă un astfel de drum. Încă un interviu printre liniile de cod de pe ecran, pentru care îi mulțumim domnului profesor Doru Popescu. Enjoy!

Sunteți un mentor pentru multe generații de tineri pe care i-ați inițiat cu succes în tainele informaticii. Cine este Doru Anastasiu Popescu?

Sunt Doru Anastasiu Popescu și sunt născut în Slatina, județul Olt. Am absolvit Liceul de Matematică-Fizică din Slatina în anul 1986, secția Matematică-Fizică, an în care am fost admis la Facultatea de Matematică, Universitatea din București. După stagiul militar de 9 luni, am absolvit facultatea în anul 1993, an în care am fost repartizat prin repartiție guvernamentală la Colegiul Național „Radu Greceanu” din Slatina.

A urmat o perioadă până în 2013 plină de realizări didactice și științifice: participări anual la Olimpiada Națională de Informatică, Lotul Olimpic de Informatică, Concursuri Internaționale de Informatică și Robotică, obținerea tuturor gradelor didactice în matematică și obținerea titlului de doctor în Informatică la Universitatea din Pitești. În anul 2013, în urma unui concurs, am fost admis ca lector universitar la Universitatea din Pitești, Facultatea de Matematică-Informatică, unde a urmat până în anul 2016 o perioadă intensă de cercetare științifică și didactică urmată, după un examen dificil, de conferire a titlului de conferențiar universitar.

Actualmente, continui munca de cercetare și cea didactică la aceeași universitate, în paralel cu activitatea de la Colegiul Național „Radu Greceanu”, în limita timpului disponibil. Activitatea didactică și științifică cuprinde tipărirea a peste 20 de cărți și peste 60 de articole științifice. În paralel cu această activitate, numeroși absolvenți care activează în domeniul IT&C au făcut primii pași în acest domeniu sub îndrumarea mea. Un mare număr de elevi obținând premii și mențiuni la diferite concursuri de informatică (concursuri interjudețene și naționale, olimpiade naționale, balcaniade, etc.)

Ați fost desemnat de curând Profesorul Anului în cadrul Galei Laureaților, de zilele Slatinei. Care este secretul unui profesor de succes?

Nu exista un secret. Trebuie să muncești mult, pe o perioadă lungă de timp. Trebuie să fii receptiv la nou, să acorzi mult timp lucrului cu elevii și studenții. Rezultatele nu trebuie căutate – vin de la sine, dacă elevii sunt receptivi, lucrează constant și sunt ajutați de profesori, părinți și comunitate în acest proces complex de pregătire.

Care sunt realizările cu care vă mândriți cel mai mult?

La fiecare generație am avut realizări și m-am bucurat la momentele respective. Mă simt bine atunci cand închei cu bine activități de pregătire a elevilor (olimpiade, concursuri, examene), de elaborare a unor lucrări științifice (articole, prezentări). Totuși, aș dori să nominalizez câteva dintre acestea. Premierea din 2004 de către Președintele României privind realizările de până atunci, participările la cele peste 10 concursuri și olimpiade internaționale, cărțile publicate, titlul de doctor și, nu în ultimul rând, programatorii pe care i-am pregătit în perioadele lor de școlarizare sunt câteva dintre aceste realizari.

Ca profesor în domeniu, credeți că disciplinele informatice sunt benefice în procesul educației?

Indiscutabil. Acestea dezvoltă abilitățile de analiză, strategie și alegere a tehnicilor necesare rezolvării unei probleme. Gândirea algoritmică este importantă în toate domeniile, informatica având o contribuție majoră în această direcție. Nu sunt de neglijat și abilitățile de folosire a calculatorului sau a soft-urilor aflate pe acesta.

Deci, studiul științelor informaticii asupra dezvoltării educaționale ale elevilor și studenților are efecte benefice asupra gândirii elevilor.

Informatica deschide calea spre căutare, cercetare și aduce acel plus, care este necesar pentru a te dezvolta ușor în orice domeniu.  Nu poți avea medici, ingineri, economiști, profesori buni fără a oferi, prin disciplinele informatice, bazele operării pe calculator.

Credeți că este de bun augur introducerea tehnologiilor nou-apărute, a instrumentelor și device-urilor în cadrul procesului educațional?

Trebuie să ținem pasul cu noile tehnologii și în procesul instructiv- educativ, pentru că avem numai de câștigat. Nu putem sta numai cu creta în mână, când avem atâtea mijloace de informare și cercetare. Într-adevăr, trebuie să ne perfecționăm și să ne pregătim permanent, pentru că altfel ne trezim că nu putem să facem plăți sau rezervări online, nu ne descurcăm în aeroport ori la gară sau nu putem comunica cu persoanele dorite. Pe scurt, nu am face față cerințelor actuale.

Cum vedeți viitorul tehnologiei în cadrul societății? Unde va ajunge această dezvoltare?

În jurul tehnologiilor se vor învârti toate activitățile. Dezvoltarea nu are limite, mereu va exista o ștachetă care se va doborî. Totuși, trebuie să avem grijă să nu ne transformăm în roboți, ca să fim capabili să selectăm, să fim capabili să distingem binele de rău și progresul de stagnare.

La final, vă rugăm să transmiteți câteva gânduri cititorilor noștri.

Vă doresc să vă canalizați activitatea spre progres, bunăstare, educație și cercetare. Niciodată nu este târziu să înveți.

Conf. univ. dr. Doru Anastasiu Popescu, Universitatea din Pitești, Departamentul de Matematică-Informatică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy