Meniu Închide

Mediul universitar și tehnologia

Mileniul III, secolul XXI, anul 2017… Pe masură ce trec anii, lumea evoluează din ce în ce mai repede. Privim cum în toate domeniile tehnologia a devenit indispensabilă, fie este utilizată pe plan personal, fie la nivel de masă. În general, tehnologia prespune un anumit confort, o rapiditate mai mare de transfer al datelor, un mecanism prin care ne facem viața mai ușoară.

Presupunem că ne aflăm într-o sală de curs, plină de studenți care ascultă cu mult interes profesorul universitar. La un moment dat informațiile devin prea greu de procesat, intervenind oboseala sau chiar plictiseala. Dar, într-o clipă, se aprinde un ecran cu aceleași informații predate, dar transpuse într-un mod care captează atenția studentilor. Grafice, imagini, date din toata lumea, animații, toate la un loc înglobează același set de informații, care mai devreme a fost expus doar verbal.

Studenții sunt captivați de noul mod de expunere, încep să fie curioși și să pună numeroase întrebări care să le satisfacă curiozitatea. Se pare că au asimilat mult mai ușor informația dată, fară ca plictiseala să își facă simțită prezența.

Desigur, acesta nu este singurul mod în care tehnologia poate fi utilizată în mediul universitar. Cercetarea în acest mediu este extrem de importantă, este baza numeroaselor descoperiri și a aflării de informatii prețioase. Dacă ne gândim la secolul trecut, era extrem de dificil să studiezi organisme vii, să descoperi date, fără prea mare efort. S-a ajuns în ziua de astăzi să se cunoască informații despre un anumit organism până la nivel nano, folosind diverse metode cu ajutorul tehnologiei. Aparatura de ultimă generație, combinată cu muncă și inteligența utilizatorilor ei au condus la mari descoperiri care până acum câteva decenii păreau greu de atins. În contextul actual, este dificil să privim lucrurile în absența tehnologiei, pentru că aceasta a devenit un instrument de lucru indispensabil, un mod de viață, un concept care a luat amploare și va lua amploare cu fiecare an care va trece. Ca orice lucru, și acesta prezintă avantaje și dezavantaje, dar dacă este folosită cu mare responsabilitate, va aduce beneficii și va ajuta omenirea să evolueze către o nouă etapă a sa.

Mediul universitar este un mediul extrem de variat, fiecare specializare având necesitățile sale care pot fi îndeplinite cu ajutorul tehnologiei. Este o modalitate avantajoasă atât pentru cadrele didactice din învățământul universitar, cât și în avantajul studenților. Implicarea care se observă din partea ambelor părți este în continuă creștere, ceea ce ne face să credem că acest mediu beneficiază din plin de avantajele tehnologiei.

Un cadru bine stabilit, cu instrumentele potrivite și aflate la îndemână, cu atenția și implicarea tuturor părților care alcătuiesc acest ansamblu universitar, conduc spre o societate care se va bucura de foloasele aduse de îngemănarea mediului universitar cu tehnologia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy