Mass-media sunt un instrument extrem de util în dezvoltarea noastră individuală. Creșterea exponențială a metodelor și instrumentelor folosite, precum și a numărului de canale informaționale și a volumului de informații a dus la o aglomerare extrem de mare de cunoștințe, știri și influențe, într-o atât de mare măsură încât ne este greu să ne dăm seama de veridicitatea sau utilitatea lor. Despre problemele din mass-media și modul în care ne influențează viața ne va vorbi Mihaela Rusu, redactor-șef la postul de televiziune Speranța TV și la Radio Vocea Speranței.
Presa, o armă cu două tăișuri
Astăzi, măsurile pentru sănatatea publică au devenit o prioritate. Urmărim cu mare interes, încă de la prima oră, informații legate de ultimele știri, interesându-ne, în primul rând, dacă pandemia de COVID-19 este controlabilă și dacă eforturile previn infecţiile, salvează vieţi şi minimizează impactul acestui virus.
Suntem atât de familiarizați cu ceea ce înseamnă mass-media, încât știrile ni se par firești asemeni aerului pe care nu-l observăm. Ți-ai imaginat vreodată cum ar arăta o zi fără informație? Să pornești televizorul, iar ecranul să fie negru și mut. Să deschizi radioul și să nu se audă nimic…, cu o excepție: liniștea… Să vrei să afli și să vezi ce se întâmplă în lume și să nu se încarce nicio pagină de internet. Iar filele revistelor și ziarelor să fie goale…
Încă din secolul al XVl-lea, Francis Bacon spunea că „a deține cunoaștere înseamnă a fi cu adevărat puternic”. Informația conferea avantaj celui care o deținea încă de pe vremea când aceasta era greu accesibilă. Astăzi, informația este la un click distanță, iar noi ne-am obișnuit să o accesăm. Fiecare dintre noi îşi regăseşte nevoia de dezvoltare, de perfecţionare, de comunicare, de receptare a noului. Odată cu experiența, omenirea ar putea beneficia de un mare avantaj conferit nu doar din deținerea informației, ci mai mult din felul în care o folosește.
Tehnologie și morală
Dezvoltarea tehnologiei a facilitat accesul la informație și a făcut-o accesibilă în toate mediile. Este dreptul nostru să avem acces la orice informație de interes public și acesta este un drept fundamental, garantat de Constituție. De un lucru suntem siguri, comunicarea mediatică a reușit să-și facă loc în viața noastră, influențându-ne uneori acțiunile, credinţele, convingerile şi atitudinile. Nimic grav, cât timp codul etic și moral este respectat, iar consumatorului i se oferă şansa de a tria informaţia şi de a face alegerile sănătoase pentru el şi lumea în care trăieşte. Lucrurile încep să ia o altă întorsătură atunci când mass-media, din instrument de informare şi de divertisment, aşa cum trebuie să fie prin definiţie, se transformă în instrument de manipulare. În ultimii ani am fost martorii unor circumstanțe în care manipularea, din şi prin intermediul mass-media, a atins cote maxime.
Media, între critici și laude
Impactul mass-media asupra tinerilor a stârnit controverse printre specialiştii comunicării. Unii acuzau mass-media de promovarea nonvalorilor, stimularea delincvenței, de încurajarea superficialității și descurajarea creativității. Alții, însă, evidențiau faptul că mass-media demască ceea ce înseamnă corupţie, încurajează libertatea de exprimare, propagă cultura printre oameni. În societatea de azi, rolul mass-media nu trebuie idolatrizat, dar nici demonizat. Mesajele transmise de mass-media şi interpretarea acestora sunt influențate de structura de valori a societății.
Tinerii, cea mai vulnerabilă categorie
Tinerii din ziua de azi sunt ușor de manipulat, preiau modelele pe care le prezintă mass-media așa cum sunt, fară să le treacă printr-un filtru al maturității sau, mai exact, al discernământului. De aceea, aceștia trebuie ajutați să învețe cum să filtreze informațiile primite prin canalele mediatice. Gândirea lor nu este uniformă, ci depinde de educația primită în familie, în școală și pe cont propriu. Ei au nevoie să dobândească o gândire critică. Această aptitudine intelectuală, strict vitală, le va asigura un proces disciplinat de analizare, sintetizare şi evaluare a informaţiei primite, astfel încât să poată lua decizii și să-și formeze convingeri corecte. Prin canalele sale, media pot fi vazute ca o „armă cu două tăişuri”, ca un mijloc de progres. Influența lor se reflectă în ridicarea calităţii şi standardelor culturale şi sociale ale vieţii, dar și ca un mijloc de manipulare, care diminuează răspunsul publicului la marile provocări ale realităţii cotidiene.
De ce este nevoie de o educație media?
Fără o interpretare obiectivă, trecută prin filtrul gândirii critice aceste tehnologii nu vor face parte din potențialul vieții, pentru beneficiul nostru, ci din rutina acesteia. Tinerii au nevoie să-și formeze un comportament de receptare a valorilor și de respingere a nonvalorilor impuse de modă, care nu mai sunt cazuri izolate. Respectarea codului etic și moral ajuta tinerii să facă alegeri corecte și sănătoase. Mass-media trebuie valorificate pentru a informa tânărul şi nu pentru a-l manipula. Viitorul este al celor care interpretează informaţia critic şi descoperă singuri adevărul. Persoanele care gândesc critic sunt mai sigure de convingerile lor. Informațiile și cunoştinţele au valoare atunci când sunt utile. De aceea este important ca tinerii să învețe să răspundă la cea mai importantă întrebare: „De ce am nevoie de o gândire critică?”. Pentru găsirea unui echilibru între dezvoltarea profesională și cea personală.
Mihaela Rusu
Redactor Sef Speranta Tv & Radio Vocea Sperantei