Pășim pe un țărm tânăr, verișor cu nisipul Deltei și frate cu dantelele groenlandeze, născut din riftul neobosit al Atlanticului. Urmează o perioadă scurtă, dar vulcanică, plină de rocă topită care să nască margini noi ale experiențelor noastre educaționale. Se simte în aerul de început de mai încărcătura emoțională. Pe lângă asta, mai e curiozitatea neastâmpărată de a studia cu lentila din minte și a nota coduri de bune practici despre cum s-a dezvoltat în parametri diferiți, genetici, geografici, mentali, educaționali și comportamentali o societate localizată între roca neagră a vulcanilor și sărutul străin al oceanului care freamătă.
Am ajuns în Las Palmas.
Programul e unul încărcat. E un curs care are un subiect practic inepuizabil, stors pe toate fețele, dar niciodată cuprins pe deplin. În întregul ei, tema proiectului e una ambițioasă: într-un sistem mondial, avem potențialul de a deveni globali prin interacțiunea cu parteneri internaționali. Ca toate subiectele dubitabile ale omenirii, antreprenoriatul naște polemici, creează puncte de dezbatere și generează liste întregi de probleme la care trebuie găsite soluții personalizate, mai mult sau mai puțin brevetate. Rădăcina tuturor acestor manifestări, sublimată sub diverse forme, este păstrarea echilibrului dintre foamea continuă de optimizare în bătălia pentru resurse limitate și setea nestinsă pentru binele personal și al comunității. De altfel, cine ar fi crezut că un brav om care dorește să-și facă din pasiune și îndemânare sursă a traiului de zi cu zi poate să răstoarne manuale de management și să rescrie principii extinse de leadership?
Roca neagră
Insulele Canare par a fi aruncate la marginea Oceanului Atlantic, la doi pași oceanici de țărmul înfierbântat al Africii și la două ore de feribot după coloanele lui Hercule. Aruncarea nu e probabilistică, ca de altfel în toate evenimentele lumii. E o localizare specială din care a rezultat un mediu cu totul special, inclusiv la nivel de existență umană.
Mai mult decât atât, după cum aveam să ne dăm seama, e dincolo de limitele unor coloane mai mult sau mai puțin stabilite ca etalon al cunoașterii absolute. Răstoarnă nefirescul născut din exagerarea rigorilor printr-un mod natural și sănătos de abordare a situațiilor. E ca atunci când favoriții turneului se văd ajunși de no-names care, liniștiți și metodici, și-au făcut cu responsabilitate și conștinciozitate treaba și au făcut-o bine.
Câțiva kilometri despart micile insule una de cealaltă. În mod obișnuit, centrul fiecăreia e dat de conul curios al unui vârf de vulcan, care generează radial conținut geologic de rocă neagră, așa cum antreprenorii creează insule circulare de energie economică și forță socială în jurul lor.
Introducere
Primele interacțiuni cuprind în ele un soi de curiozitate amestecată cu efervescența creării unei noi legături. Așa ne întâlnim cu Pooji, cea care stă la cârma unui stabiliment educațional foarte dezvoltat în cadrul economiei sociale locale, pe care îl identificăm cu SocioEurope, un furnizor de formare creat de o echipă cu multe idei și aspirații realiste de viitor.
Cursul începe într-o notă clasică, obișnuită, cu fiecare dintre participanți prezentându-se natural în fața viitorilor colegi de curs. Primele contacte sunt prilej de proiectare a imaginii pe care fiecare încearcă să o schițeze celorlalți în câteva minute de prezentare. Urmează să fie începutul unei săptămâni umplute de răbdarea descoperirii la pas a modului în care oamenii au înțeles să dezvolte proiecte locale, folositoare întregii comunități, cu impact internațional. Pe lângă necesarele componente de tip teoretic, împachetate frumos în activități de tip nonformal, cunoașterea mediului antreprenorial și social local este unul dintre liniile care definesc o deplasare în scop educațional.
Suntem găzduiți de Asociatia Socio Europe, o organizație non-profit din Gran Canaria, care dezvoltă programe educaționale și de tineret și sprijină antreprenorii și comunitățile în realizarea unui impact socio-economic și cultural pozitiv. Socio-Europe se concentrează pe schimbul intercultural și socio-economic între țările europene. Obiectivele principale sunt de a ajuta tinerii să își îmbunătățească cunoștințele și abilitățile, precum și perspectivele lor de angajare prin dezvoltarea spiritului antreprenorial.
Primele activități au trimiteri directe către cărămizi ale structurii antreprenoriale: competențele necesare dezvoltării unei afaceri și abordări inovative pe care un antreprenor le are atunci când e nevoie de o minte limpede în momente de tranziție între etape într-un mediu concurențial. Discuția a cuprins și nuanțe de tehnologie și modul în care aceasta poate aduce un plus de valoare, rapiditate și eficiență sau aduce confuzie și investiții costisitoare în activitatea atât de complexă a unui antreprenor.
Stație
Există în lume locuri care au o încărcătură energetică și emoțională care rezonează cu lungimile de undă ale sufletului nostru. Oameni care le simt potențialul amplifică energia acestor locuri și transformă spre a servi ca stații de încărcare a bateriilor de diverse tipuri și uzate de războiul de gherilă al lumii.
Pe lângă prezentarea scurtă, dar bogată a modelelor locale care însuflețesc spiritul comunității, mergem curioși într-o vizită informală către un astfel de loc, stație pentru tinerii de toate vârstele, antreprenori, în general oameni cu idei pe care vor să le pună în practică. Este, dacă se poate spune, un incubator care adună toate elementele unei sesiuni de brainstorming de succes și le materializează într-un spațiu fizic, definit, așezat undeva la nemărginirea oceanului, pe țărmul stâncos al antreprenoriatului.
Ideea a venit în urma spiritului antreprenorial și inițiative tipice rusești ale Mariei Sirotkina, care, după terminarea facultății, a lăsat hazardul neîntâmplării să decidă următoarea etapă a vieții ei, aceea de antreprenor, care urma să se desfășoare la țărmul Canarelor, în îndepărtata Spanie insulară. Așa s-a născut ReStation, un loc care avea să devină una dintre casele a sute de studenți și să fie martor a sute de experiențe, împliniri, doruri și întâlniri noi. Entuziasmul Mariei a atras factorul local, care a înțeles potențialul ideii, și astfel staff-ul a crescut prin aducerea lui Myriam, community manager, care a adus un plus de integrare a afacerii în comunitatea locală.
Rupem puțin din spiritul local prin participarea la o sesiune de mastermind, o mostră a ceea ce se întâmplă aici regulat în fiecare luni, când se trasează planul întregii săptămâni, formând astfel obiceiuri sănătoase celor care sunt pe calea devenirii antreprenoriale.
Fiind o poartă spre noi descoperiri și un loc al experiențelor deschise către o viață trăită frumos, ReStation a fost programat să devină mai mult decât un spațiu de locuit pasager, astfel că toți cei care au trecut pragul acestui loc au devenit membri ai unei comunități care hrănește spiritul tânăr al unei Europe aflată în plină mobilitate.
Jos, dar întotdeauna sus
Cu toții am experimentat în viață momente în care arbitrul pe care îl denumim generic viață stătea să ne numere la podea în timp ce căutam cu tot dinadinsul și cu forțări supraomenești resurse ascunse de energie ca să ne putem ridica și să putem continua jocul. Psihologia a studiat și clasificat această stare de fapt și a denumit-o în termeni clasici englezești resilience, poate un amestec de resemnare în fața puterii vieții, continuată nu cu o depresie târâtă în lungi rădăcini întunecate, ci cu puterea de regenerare, de ridicare venită din adânc de suflet, combinată cu un soi de rezistență, de imunitate la atacuri mai mult sau mai puțin voalat troiene din partea diverselor amenințări ale vieții. E ceea ce înțelepciunea românească a așezat în mentalul colectiv și a lăsat ca frumoasă reprezentare brazii care se îndoaie, dar care nu se rup. Haideți să îi spunem în dulcea noastră limbă română reziliență.
Vorbim mai departe în cadrul cursului exact despre acest soi de superputere a oamenilor și, mai cu seamă, a antreprenorilor, și despre capacitatea de adaptare a lor în lumea multivariată a economiei internaționale. În sensul acesta, vizita informală de azi ne aduce în atenție cu o curiozitate neliniștită munca lui Alecs Navio, care a îmbinat pe parcursul carierei sale pasiunea pentru studiul oamenilor cu încâlcitele căi ale marketing-ului, cu influențe puternice din partea artei culorii. El a creat cu răbdare un spațiu informal care să ajute la eliberarea unei energii creatoare a celor care îi trec pragul și pentru care ideile sunt motor de dezvoltare a unor activități viitoare. A reunit toate aceste energii sub o umbrelă cu nuanțe albastre și a denumit-o simplu Soppa de Azul. Aici, e un loc de destresare într-o lume agitată, într-o economie în care de multe ori se scot colți și se ascut tăișuri de săbii.
În cadrul unui context economic, antreprenorul generic reprezentat de mii de oameni e un soi de Greuceanu care eliberează soarele unei economii prospere și luna unei implicări molipsitoare în cadrul comunității din cuferele unui zmeu al lâncezelii și plafonării. Ei, și atunci lucrurile se complică exponențial, termenele se amplifică, povara taxelor e mai mare, alergătura e mai iute și fiara neliniștită a riscurilor stă neîmblânzită în spatele fiecărei decizii. De aceea, o lovitură e cu atât mai puternică cu cât miza e mai mare și cu cât resursele puse la bătaie sunt mai numeroase. De aceea, e cu atât mai complicat cu cât zmeul poate în orice moment să îți ia nu numai soarele și luna, stelele și planetele, ci și valoroasa prințesă – voința și motivația de a merge mai departe și de a investi resurse într-un organism propriu. De aceea, căderea e cu atât mai dureroasă, dar revenirea e cu atât mai spectaculoasă. De fiecare dată, cenușa mistuirilor interioare renaște un Phoenix mai strălucitor și mai puternic, de fiecare dată căldura cuptorului scoate un aur mai pur și mai scump decât înainte.
Creativitate, conținut explicit și alte păcate
Acum, să ne imaginăm antreprenoriatul ca un univers paralel unde lucrurile se multiplică. E un fel de Super Mario, doar că e realitate – ciupercile și melcii sunt un soi de instituții ale statului, plantele carnivore sunt taxele și impozitele, balaurul e dat de fricile proprii și nesiguranța exterioară, steagurile de la finalul nivelelor sunt câștigurile bănești, iar dulcea prințesă e formarea continuă prin pasiune și implicare.
Apoi, ne mai imaginăm că rolurile se pot inversa și dulcea prințesă e cea care își ia destinul în mâini și nu mai are răbdare să aștepte după întârziatul Mario, care poate să nici nu mai ajungă. Așa că devine și ea făuritor de destine și răzbate prin lumile tenebroase și pline de pericole ale antreprenoriatului.
De altfel, atunci când folosim magicul cuvântul antreprenor, singurul lucru de genul masculin e substantivul. Limita e dată de gardul mentalităților, iar puterea e dată de voință, disponibilitate, reziliență și coeficientul de elasticitate în fața loviturilor. Nu contează că analizezi lucrurile în cheie analitică de scoarță cerebrală într-un stil pur masculin sau adaugi o zvâcnire de emoție arterială într-o manieră pur feminină, deciziile de luat vor fi întotdeauna aceleași, iar jungla va fi în mod direct aceeași.
Despre acest lucru discutăm într-una din zile în cadrul unui eveniment care împachetează frumos un lucru tare spinos, posibil legat de o dilemă mai mult sau mai puțin demnă de luat în seamă: e lumea antreprenoriatului un mediu normal pentru femei sau nu e decât un pretext ca bărbații să-și ia jucăriile și să se războiască între ei într-o industrie eminamente testosteronică?
Participăm astfel la 4th Gran Canaria Summit 2018 – International Women Entrepreneurs, unde am avut onoarea sa îl întâlnim pe rectorul Universității din Las Palmas de Gran Canaria, Rafael Robaina Romero, care a deschis activitățile desfășurate în cadrul summit-ului. Printre vorbitori de prestigiu au luat cuvântul Adi Abili, Director General la Accelarators AngelHack, San Francisco, USA, Carolina Huaranca, director la Kapor Capital, California. O personalitate interesantă a fost și Vanessa Marrero, creatoarea sistemului educațional financiar emoțional, adresat femeilor. Expert în educație financiară, economist, consultant și formator – coach, ne-a inspirat în a introduce într-unul din programele Asociației noastre un modul despre educație financiară din perspectiva inteligenței emoționale.
Programul summitului a fost deosebit de variat, având în structură o masă rotundă „Investind în viitor: trenduri” cu prezența unor figuri feminine de marcă, un „Entrepreneurship Boot camp” în care Adi Abili, Director General la Accelerators AngelHack, ne-a prezentat activitatea ei de sprijinire și mentorship a start-up-urilor.
Divagăm pe seama acestui subiect cu exemple din viața reală și intrăm și noi în această dezbatere prin definirea exemplului personal și propriu în persoanele președintei, formatorilor și formatoarelor, membrii ai echipei Proeuro-Cons.
El fino
Încheiem în cheie clasică un curs care urma să ne fi dat exemple de inițiativă și creativitate într-un loc în care timpul se scurge odată cu ticăitul fiecărui val pe țărm.
Am terminat cu răbdare și atenți tot programul cursului. După despărțirea de rigoare, ne așteaptă la final un drum lung, împărțit între punți de feribot și porți de îmbarcare pe căile aerului.