Evoluțiile alerte din domeniul digital, din ultimii 10-15 ani, precum şi cele care se estimează a se produce în următorii 20 de ani, au dat naștere unei dileme tot mai presante: în ce măsură dezvoltarea noilor tehnologii afectează piața muncii? Din punctul meu de vedere, mai ales în ceea ce privește România, dezvoltarea noilor tehnologii este o mare oportunitate pentru reducerea șomajului și crearea de noi locuri de muncă, nicidecum un risc.
Cu toate acestea trebuie să pornim de la realitatea actuală. Potrivit Raportului de țară al Comisiei Europene din 2016, mai puțin de jumătate (46%) din forța de muncă avea competențe digitale de bază sau mai avansate (față de 72%, media în UE). În același timp doar 52% dintre români utilizează Internetul (spre deosebire de 72% la nivel european), 32% nu au utilizat niciodată Internetul, iar doar 26% dețin abilități digitale de bază.
Această imagine a deficitului de acces la competențe și infrastructură ICT este ilustrativă pentru inegalitățile existente în domeniu. Astfel, de cealaltă parte, România este din ce în ce mai performantă în domeniul ICT şi al cercetării pentru robotică. Avem cel mai mare număr de profesioniști certificați în ICT din Europa iar, doar în ultimii ani, companii europene importante au stabilit în țara noastră mai multe centre de cercetare în robotică. De altfel, sectorul ICT contribuie deja cu aproape 6% la PIB-ul României.
La nivel european, industria digitală creează în fiecare an nu mai puțin de 120.000 de locuri de muncă. Acest lucru a generat un deficit de 300.000 de specialiști în domeniu. Și în România, cererea de specialiști în domeniul digital este tot mai mare pe zi ce trece.
Corelarea educației cu nevoile de pe piața forței de muncă și, în special, dezvoltarea competențelor digitale, reprezintă cheia rezolvării ambelor probleme enumerate anterior. Trebuie să acționăm acum pentru a folosi toate mijloacele educaționale de care dispunem, pentru a forma specialiști în domeniul digital, rezolvând astfel atât problema locurilor de muncă, cât și pe cea a deficitului de personal din zona tehnologiei. Astfel putem genera plus-valoarea care să ridice industria ICT din România în raport cu alte state din Europa.
Atât ca membru în Parlamentul European, cât și în calitate de câștigător al titlului de Europarlamentar al Anului pentru Agenda Digitală, consider acest lucru o prioritate. De aceea susțin, în calitate de Ambasador al Comisiei Europene, campania europeană eSkills for Jobs inițiată cu scopul de a coagula eforturilor autorităților, companiilor, ONG-urilor care activează în domeniul educației și formării profesionale pentru dezvoltarea competențelor digitale.
Cred că este nevoie de pași concreți în această direcție a corelării educației cu nevoile pieței muncii. În acest sens am căutat că contribui cu proiecte concrete din Parlamentul European. Am reușit să conving, spre exemplu, Comisia Europeană să aloce 1,5 milioane de euro pentru o serie de proiecte dedicate educației digitale sau prin mijloace digitale.
De exemplu, unul dintre proiectele pilot pe care le-am inițiat, în valoare de 500.000 de euro, axat pe educația fiscală prin mijloace digitale, a fost aprobat și va fi pus în aplicare de Comisia Europeană. Cel mai mult mă bucură faptul că, printr-un proces de selecție transparent, Comisia Europeană a decis să lucreze chiar cu o companie românească pentru implementarea proiectului. Avem, așadar, un inițiator român, un dezvoltator român și un proiect european în domeniul digital care aduce bani și plus-valoare pentru România. Este doar un exemplu, dar sunt sigur că vor mai urma și altele, pentru că țara noastră trebuie să-și fructifice potențialul în domeniul digital.
Iar acesta este doar unul dintre proiectele pilot pentru care am obținut finanțare de la Comisia Europeană. În prima jumătate a mandatului meu, am reușit să inițiez cel mai mare număr de proiecte aprobate pentru finanțare de la Comisia Europeană dintre colegii europarlamentari — 8 proiecte în valoare de peste 9,3 milioane de euro pentru acțiuni în domeniul sănătății, educației, industriei și noilor tehnologii. Toate proiectele pilot pe care le-am inițiat au fost gândite pentru a crea o legătura între industrie, cercetare și forța de muncă locală.
Cele mai importante două proiecte, Digital Hubs Network și Digital Transformation of European Industry, însumează 3 milioane de Euro și vizează dezvoltarea sectorului digital și modernizarea industriei. Digital Hubs Network prevede crearea unui hub de inovare digitală în România, având ca scop stimularea dezvoltării IMM-urilor din punct de vedere digital, astfel încât acestea să se poată conecta la nivel internațional, să lucreze împreună, să dezvolte proiecte comune și să contribuie la crearea unei comunități digitale care va crește competitivitatea europeană în acest sector. Proiectul Digital Transformation of European Industry urmărește asigurarea unei abordări coerente și sustenabile pentru dezvoltarea și consolidarea implicării tuturor părților relevante interesate de digitalizarea industriei europene: mediul de afaceri, mediul academic, institutele de cercetare, societatea civilă. Proiectul va sprijini acele regiuni și sectoare afectate de procesul de digitalizare și care nu au, la rândul lor, un program de digitalizare. Obiectivul meu principal este participarea companiilor românești la dezvoltarea acestor inițiative utile țării noastre.
Pentru viitor îmi doresc ca, alături de autoritățile competente în domeniu și de societatea civilă, să încurajăm experții români din ICT să vină în școli și universități și să predea în domeniu. Pentru a face acest lucru trebuie să investim în formarea lor educațională dar și să reglementăm în așa fel încât să poată să facă acest lucru. Doar dacă investim în educația digitală ne asigurăm că elevii și studenții români își vor găsi un loc de muncă în ICT imediat după terminarea studiilor beneficiind de o calitate mai mare a activității profesionale și o remunerație adecvată. Cu un plan eficient și mai multă inițiativă, care să fie în acord cu Agenda Digitală europeană, țara noastră poate nu doar să reducă deficitul de specialiști pe care îl menționam anterior, dar are șansa să devină un lider european în domeniul programelor privind dezvoltarea competențelor digitale.