Meniu Închide

Despre bani şi educaţie

Fie că dorim, fie că suntem obligați, banii fac parte din viața noastră.

Cum îi obținem? Cum îi gestionăm? Cum să-i investim? Sunt întrebări la care, de multe ori, nu prea avem un răspuns sigur. Ni se întâmplă foarte des să ne obsedeze gândul banilor.

Una din soluțiile care fundamentează un comportament echilibrat față de problema banilor pe termen scurt, mediu și lung o reprezintă educația financiară. Cu alte cuvinte, îi învățăm pe copiii noștri să aibă o atitudine potrivită față de obținerea și gestionarea resurselor financiare.

De ce trebuie să facem educație financiară?

În primul rând, educația financiară cultivă aptitudini care vor fi folositoare adultului de mai târziu pentru un comportament responsabil din punct de vedere financiar. Va ști, printre altele, că banii se fac prin muncă și că pentru fiecare produs se consumă niște resurse. Va înțelege modul de calcul al prețului unui produs și modul în care se structurează o firmă.

În al doilea rând, le transmitem copiilor noștri informații de bază care îi ajută să înțeleagă mai bine fenomenele care stau la baza economiei și a sistemului financiar. Astfel, ei vor ști lucruri care îi vor ajuta să se adapteze și să-și formeze o cultură a cauzelor și efectelor, a soluțiilor și a gestiunii elementelor legate de bani.

În al treilea rând, educația financiară creează un puternic element al personalității care îi ajută pe copii să-și formeze o cultură antreprenorială. Le va fi mai ușor să-și înființeze o afacere proprie. Pentru că una din cele mai riscante, dar sigure căi de a transforma banii într-un mijloc și nu un scop este antreprenoriatul. Frumusețea acestei modalități de trai este faptul că se pot obține bani fructificând talentele și transformându-le în rezultate utile pentru societate. 3 în 1. Nu-i rău, nu?

Pentru că, pentru a fi antreprenor, e nevoie de mai mult decât de o caracteristică. Trebuie să existe pe undeva un pachet de abilități-cheie și un anume tip de caracter. Dacă unele vin la pachet cu zestrea genetică, pe altele trebuie să le exersăm. Nu mai vorbim că fundația solidă a unui antreprenor eficient trebuie să conțină și cunoștințe de economie, psihologie, matematică și altele.

Școala românească a înțeles într-o anume măsură importanța acestui tip de educație. Astfel, lucrurile încep să se miște, în sensul în care educația financiară este, deocamdată, materie opțională în ciclul primar.

Și echipa managerială a Inspectoratului Școlar General Vâlcea a înțeles importanța acestui fenomen și a organizat, la începutul lunii mai, la inițiativa inspectorului general, prof. drd. Andra Bică, cea de-a doua ediție a Simpozionului Național „Cultură și educație antreprenorială, o perspectivă europeană”.

page13223653_10205712714491674_1593284908_o

Asociația Proeuro-Cons este interesată, prin însăși natura activității sale, să încurajeze acest tip de evenimente, colaborând eficient cu inițiatorii unor astfel de inițiative. Această colaborare a fost evidențiată prin prezența la acest eveniment a directorului executiv, Cătălina Dan, Asociația arătându-și, în acest fel, sprijinul pentru păstrarea continuității acestui eveniment și subliniindu-i importanța în cadrul activităților de acest gen.

Acesta este un exemplu de definire a importanței educației financiare în viața noastră. E un motiv pentru care trebuie să începem cumva să schimbăm mentalitatea de la zero. Poate că și nouă, ca adulți, ne-ar trebui un fel de educație antreprenorială. Pentru ca, în cele din urmă, să ne responsabilizăm cumva și din punctul de vedere al banilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

I accept the Privacy Policy